Συστήματα συναγερμού

Το σύστημα συναγερμού αποτελείται από τα ακόλουθα βασικά εξαρτήματα:

  • Κεντρική μονάδα συναγερμού
  • Πληκτρολόγιο χειρισμού
  • Σειρήνες
  • Ανιχνευτές εσωτερικού χώρου
  • Ανιχνευτές εξωτερικού χώρου
  • Μαγνητικές επαφές
  • Περιφερειακά

Ωστόσο, προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους πελάτες μας την προσθήκη της συσκευής GSM/GPRS στο σύστημά τους.

Οι ανιχνευτές εξωτερικού χώρου είναι αισθητήρες κίνησης ή ραντάρ. Ανιχνεύουν την ύποπτη κίνηση εξωτερικά και στέλνουν σήμα για να χτυπήσει ο συναγερμός πριν πλησιάσει ο διαρρήκτης στο σημείο εισόδου. Λειτουργούν αποτρεπτικά στη συνέχεια της προσπάθειας του διαρρήκτη και εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο για την αντιμετώπιση της διάρρηξης.

Ωστόσο, για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά οι αισθητήρες κίνησης, θα πρέπει να τοποθετηθούν στα σωστά σημεία. Η επιλογή των σημείων είναι κρίσιμος παράγοντας της αποτελεσματικότητάς τους και μπορεί να γίνει σωστά μόνο από έμπειρους εγκαταστάτες και μετά από ενδελεχή μελέτη του χώρου σας.

Οι μαγνητικές επαφές είναι ένα βασικό εξάρτημα του συστήματος συναγερμού. Τοποθετούνται στο πλαίσιο της πόρτας ή του παραθύρου. Όταν ο διαρρήκτης ανοίγει την πόρτα ή το παράθυρο, η μαγνητική επαφή στέλνει σήμα στο σύστημα συναγερμού και αυτό αρχίζει να χτυπά.

Προτείνουμε να επιβεβαιώσετε ότι οι μαγνητικές επαφές είναι επώνυμες και της ίδιας μάρκας με το σύστημά σας. Δυστυχώς, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα να μην χτυπήσει ο συναγερμός λόγω δυσλειτουργίας των μαγνητικών επαφών, οι οποίες ήταν ανώνυμες αμφιβόλου ποιότητας - παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν σε ένα επώνυμο σύστημα συναγερμού - προκειμένου να μειωθεί το συνολικό κόστος αγοράς του συστήματος.

Η συσκευή GSM/GPRS εξασφαλίζει την απρόσκοπτη επικοινωνία του συστήματός σας με το Κέντρο Λήψης Σημάτων, ακόμα και όταν αυτή προσωρινά δεν είναι δυνατή. Αυτό μπορεί να συμβεί αν πχ. οι διαρρήκτες κόψουν τα καλώδια του τηλεφώνου ή αν το τηλέφωνο δεν λειτουργεί λόγω διακοπής ρεύματος. Η συσκευή GSM/GPRS χρησιμοποιεί το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας για τη μετάδοση της φωνής. Ενημερωθείτε αναλυτικότερα στο σχετικό μας άρθρο GSM/GPRS: Ένα απαραίτητο εξάρτημα για την ασφάλειά σας

Η σύνδεση με το Κέντρο Λήψης Σημάτων είναι απαραίτητη γιατί είναι ο μόνος τρόπος διασφάλισης του ιδιοκτήτη ότι η Άμεση Δράση θα ειδοποιηθεί εγκαίρως στην περίπτωση της διάρρηξης. Υπάρχουν και άλλα οφέλη για τον ιδιοκτήτη όταν το σύστημά του είναι συνδεμένο με το Κέντρο Λήψης Σημάτων. Ενημερωθείτε αναλυτικότερα στο άρθρο μας: Κέντρο Λήψης Σημάτων: Γιατί είναι απαραίτητο.

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα την επιλογή ενσύρματου συναγερμού. Κοστίζει έως και τα μισά χρήματα και είναι πολύ πιο αξιόπιστος σε σχέση με τον ασύρματο συναγερμό. Αν ανησυχείτε για το αισθητικό αποτέλεσμα, η εταιρία μας έχει εμπειρία 40+ ετών στο να περνάει καλώδια που δεν φαίνονται! Ενημερωθείτε αναλυτικότερα στο άρθρο μας Καλώδια συναγερμού και αισθητικό αποτέλεσμα

Αν έχει τις απαραίτητες από το Νόμο άδειες και πιστοποιήσεις, θα μπορούσατε να τον επιλέξετε. Ειδικότερα, θα πρέπει να έχει τη σχετική άδεια λειτουργίας ΙΕΠΥΑ - η οποία εκδίδεται από την Ελληνική Αστυνομία - καθώς επίσης και την Άδεια Εργασίας Προσωπικού Ασφαλείας Κατηγορίας Β, η οποία πιστοποιεί την τεχνική επάρκεια του εγκαταστάτη. Χωρίς τις προαναφερόμενες άδειες, εγκυμονούν κίνδυνοι για την ασφάλειά σας. Ενημερωθείτε αναλυτικότερα στο σχετικό άρθρο μας: Πιστοποιήσεις Εταιριών Εγκατάστασης Ασφαλείας: Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Πρέπει να αλλάζετε τις μπαταρίες σε ετήσια βάση. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται αυτονομία 24 ωρών. Οι 24 ώρες αυτονομίας μετά από ένα χρόνο μειώνονται σε 12 ώρες, και μετά από άλλον ένα χρόνο μειώνονται σε 5 ώρες. Μην περιμένετε να ανάψει το λαμπάκι για να αλλάξετε τις μπαταρίες διότι το λαμπάκι μπορεί να ανάψει μετά από 3-4 χρόνια και τότε οι μπαταρίες δεν θα έχουν καθόλου χωρητικότητα, που σημαίνει πως δεν θα έχετε συναγερμό όταν πέσει το ρεύμα.

Επιπλέον, αν περιμένετε να ανάψει το λαμπάκι και αυτό γίνει τον Ιούλιο ή λίγες μέρες πριν τις καλοκαιρινές διακοπές σας, τότε ενδεχομένως - λόγω φόρτου εργασίας - να μην εξυπηρετηθείτε άμεσα και να φύγετε για τις διακοπές σας χωρίς να έχει μπαταρίες ο συναγερμός σας.

Κάμερες

Εξαρτάται για ποιο λόγο χρειάζεστε την κάμερα και για ποια χρήση προορίζεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αναλογική κάμερα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας και άλλες που μία IP κάμερα είναι η ενδεδειγμένη λύση. Ενημερωθείτε αναλυτικότερα για τα κριτήρια επιλογής μεταξύ IP και αναλογικών καμερών στο άρθρο μας IP ή αναλογική κάμερα; Πώς να επιλέξετε.

Οι ασύρματες κάμερες δεν είναι ασφαλείς διότι μεταφέρουν δεδομένα μέσω wi-fi και είναι ανιχνεύσιμες. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε κατά κανόνα την τοποθέτηση ενσύρματων καμερών.

Οι ασύρματες κάμερες εξυπηρετούν μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν - για κάποιο λόγο - δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση καλωδίων, η ασύρματη κάμερα γίνεται αναγκαστικά η μοναδική επιλογή σας. Επίσης, η ασύρματη κάμερα αποτελεί μια προσωρινή λύση όταν θελήσετε να παρακολουθήσετε κάτι για λίγες μέρες σε ένα προσωρινό μέρος, πχ. το μωρό που κοιμάται κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Όχι. Είναι παράνομο και σε περίπτωση που το ανακαλύψει μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωπος με μια σοβαρή καταγγελία εις βάρος σας. Σας προτείνουμε να την ενημερώσετε ότι θα υπάρχει κάμερα για την ασφάλεια των παιδιών και της ίδιας. Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα και δεν υπάρχει η δυνατότητα ειδοποίησης (πχ. αν η γυναίκα πέσει και χτυπήσει ή αν συμβεί κάποιο πιο ακραίο περιστατικό), η εξ' αποστάσεως παρακολούθηση του συμβάντος μπορεί να αποδειχτεί κάτι παραπάνω από χρήσιμη.

Αν πρόκειται για σπίτι, δεν υπάρχει περιορισμός και η κάμερα μπορεί να γράφει για όσο θέλετε. Σε επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους, το βίντεο πρέπει να διατηρείται για δύο εβδομάδες και μετά να σβήνεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να προνοήσετε ώστε ο σκληρός δίσκος να είναι των ανάλογων προδιαγραφών.

Γενικά

Θα πρέπει να ζητήσετε και να δείτε:

1. την Άδεια Λειτουργίας ΙΕΠΥΑ

2. τα ονόματα και τις αντίστοιχες Άδειες Εργασίας Προσωπικού Ασφαλείας Κατηγορίας Β όλων των τεχνικών εγκαταστατών που θα εισέλθουν στο χώρο σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ελέγξετε αν η εν λόγω εταιρία είναι μέλος του Συνδέσμου Αδειδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος. Για να εγγραφεί μία Εταιρία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας ως μέλος στον ως άνω Σύνδεσμο, θα πρέπει να διαθέτει όλες τις υποχρεωτικές από το Νόμο αδειοδοτήσεις. Επομένως, σας προτείνουμε να εξετάσετε αν ο υποψήφιος προμηθευτής εξοπλισμού και υπηρεσιών ασφαλείας είναι μέλος του Συνδέσμου ή όχι.

Βεβαίως. Μπορείτε να μας ζητήσετε και να σας δείξουμε όλες τις υποχρεωτικές από το Νόμο αδειοδοτήσεις μας. Επίσης, είμαστε μέλος του Συνδέσμου Αδειδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος, που σας εξασφαλίζει επιπλέον για του λόγου το αληθές.