καλώδια συναγερμού αισθητική

Τα καλώδια συναγερμού δεν χρειάζεται να αλλοιώνουν την αισθητική του χώρου. Αρκεί - κατά την τοποθέτησή τους - να εφαρμοσθεί μία συγκεκριμένη τεχνοτροπία.

Η εγκατάσταση ενός ενσύρματου συστήματος συναγερμού σε υφιστάμενα κτίρια δημιουργεί αναπόφευκτα την ανάγκη τοποθέτησης καλωδίων σε εμφανή σημεία του χώρου.

Είναι γεγονός πως αρκετοί πελάτες που μας προσεγγίζουν καθημερινά, ανησυχούν για το αισθητικό αποτέλεσμα της τοποθέτησης καλωδίων σε εμφανή σημεία του χώρου τους. Μήπως θα χαλάσει η αισθητική του εσωτερικού χώρου του σπιτιού; Ποιο θα είναι το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την τοποθέτηση καλωδίων; Μήπως τα καλώδια θα φαίνονται άσχημα;

Χωρίς να ξεχνούμε ποτέ ότι προτεραιότητα αποτελεί πάντοτε η ασφάλειά μας και η αποτελεσματική προστασία των ανθρώπων μας και της περιουσίας μας, οι παραπάνω ανησυχίες δεν είναι παράλογες. Κι αυτό διότι, ζούμε αρκετές ώρες στο χώρο μας και είναι φυσιολογικό να θέλουμε να διατηρήσουμε την αισθητική του χώρου μας στο επιθυμητό επίπεδο.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τέσσερα (4) κρίσιμα σημεία, που εφόσον ικανοποιούνται, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το αισθητικό αποτέλεσμα του χώρου δεν θα επηρεαστεί καθόλου.

1. Καλώδια λευκά πολύ μικρής διαμέτρου

Τα καλώδια των συναγερμών θα πρέπει να είναι πολύ λεπτά και στρογγυλά, με πολύ μικρή διάμετρο (περίπου 5 χιλιοστά). Επιπλέον, επικολλούνται στον τοίχο με διάφανη ζεστή σιλικόνη, η οποία στερεοποιείται όταν κρυώσει και είναι εντελώς άοσμη.

Με τον τρόπο αυτό, τα καλώδια – τόσο λόγω πολύ μικρής διαμέτρου όσο και της διαφάνειας της σιλικόνης – δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά.

2. Λευκή ακριλική σιλικόνη

Τα μικρά κενά που δημιουργούνται εκατέρωθεν του στρόγγυλου καλωδίου που τοποθετείται στον τοίχο, γεμίζουν με λευκή ακριλική σιλικόνη. Φαντασθείτε ένα υλικό που μοιάζει με στόκο. Η σιλικόνη αυτή είναι κυρίως λευκή και μόλις στεγνώσει, βάφεται μαζί με το καλώδιο στο χρώμα του τοίχου, δημιουργώντας την απαραίτητη χρωματική ομοιομορφία.

Στις παρακάτω φωτογραφίες, μπορείτε να δείτε το οπτικό - αισθητικό αποτέλεσμα σε μια περίπτωση τοποθέτησης καλωδίων που έγινε με τις παραπάνω προδιαγραφές (λεπτά καλώδια, λευκή ακριλική σιλικόνη και βάψιμο αυτής στο χρώμα του τοίχου). Βλέπουμε πως τα καλώδια γίνονται οριακά αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι, ακόμα και αν βρίσκεστε σε πολύ μικρή απόσταση από αυτά.

Καλώδια Συναγερμού - Οπτικό Αποτέλεσμα (φωτογραφία τραβηγμένη σε απόσταση 30εκ από το καλώδιο)
Καλώδια Συναγερμού - Οπτικό Αποτέλεσμα
(φωτογραφία τραβηγμένη σε απόσταση 30εκ από το καλώδιο)
 
Καλώδια Συναγερμού - Οπτικό Αποτέλεσμα (φωτογραφία τραβηγμένη σε απόσταση 80εκ από το καλώδιο)
Καλώδια Συναγερμού - Οπτικό Αποτέλεσμα
(φωτογραφία τραβηγμένη σε απόσταση 80εκ από το καλώδιο)

3. Πολύ μικρές τρύπες στον τοίχο

Πολλές φορές, δημιουργείται η ανάγκη να ανοιχθεί μια τρύπα στον τοίχο προκειμένου να περάσει το καλώδιο από τον ένα χώρο στον άλλο. Η τρύπα αυτή είναι η ελάχιστη δυνατή και έχει ίση διάμετρο με τη διάμετρο των καλωδίων, η οποία είναι – όπως είπαμε πιο πάνω – μόλις 5 χιλιοστά. Δηλαδή, ανοίγεται μια πολύ μικρή τρύπα στον τοίχο, η οποία γεμίζει με το καλώδια που την διαπερνά, οπότε δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή.

4. Μελέτη του χώρου

Η σωστή μελέτη του χώρου – μεταξύ και άλλων κρίσιμων παραγόντων για την ορθή εγκατάσταση ενός ενσύρματου συστήματος ασφαλείας – θα πρέπει να λάβει υπόψη της και την αισθητική, ως αποτέλεσμα της τοποθέτησης καλωδίων σε εμφανή σημεία του χώρου.

Παράγοντες όπως το χρώμα του τοίχου, οι σχετικές αποστάσεις μέσα στον χώρο και οι διάφορες εναλλακτικές διαδρομές των καλωδίων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη συνολικά, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η βέλτιστη τοποθέτηση των καλωδίων με το μικρότερο δυνατό ‘οπτικό ίχνος’ και την καλύτερη δυνατή διατήρηση της αισθητικής του χώρου.

Τα παραπάνω σημεία αναφορικά με την ορθή τοποθέτηση των καλωδίων, αφορούν αποκλειστικά υφιστάμενα κτίρια και όχι νέες κατασκευές, στις οποίες τα καλώδια συναγερμού τοποθετούνται εντός των τοίχων, βάσει της σχετικής μελέτης που γίνεται εξ’ αρχής.